Το σοφικό Ικαρίας και η ιστορία του

gaziera-kirias-katerinas

Η γκαζιερα της Κας Κατερίνας. Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.

Η φίλη μου Κατερίνα μας εξηγεί την ετυμολογία της λέξης “ σοφικό”.  Η ιστορία που διηγείται είναι αληθινή, επιμένει . Πώς να χαλάσουμε χατίρι στην Κατερίνα; Και… φυσικά, συνέβη στην Ικαρία.

Μια φορά, λέει, μια Καριώτισσα δεν είχε τίποτα να μαγειρέψει. Βγαίνει λοιπόν στο περιβόλι της και μαζεύει ό,τι απέμεινε: δυο τρία κολοκυθάκια, μερικές πιπεριές, μελιτζάνα, κρεμμύδι κ.λ.π. Τα έριξε στο τηγάνι όλα μαζί, με το λάδι και τα σκέπασε. Τότε μαγειρεύανε έξω, στα ξύλα, ή στην γκαζιέρα, με το τηγάνι. Έφτιαξε ένα φαΐ τόσο ωραίο που δεν το περίμενε.

Το απόγευμα, που γύρισε ο άντρας της, του λέει : Άντρα μου έφτιαξα ένα φαγητό, που το ευχαριστήθηκα .

– Εμένα μάφηκες ;

– Σό ΄φικα, σό΄φικα. ( σου αφήκα ) .

Το διηγήθηκε λοιπόν με καμάρι και στις άλλες νοικοκυρές, που το έφτιαξαν και διαδόθηκε σαν σοφικό από το “ σό΄φικα” , που απάντησε η πρώτη στον άντρα της.

Ο άντρας της Κατερίνας λέει: Αυτό το φαΐ πρέπει να το λένε φιλοσοφικό. Με τόσο λίγα υλικά μπόρεσαν να πετύχουν ένα τέτοιο γευστικό πιάτο.

Άσχετα με την ετυμολογία, η Κατερίνα το μαγειρεύει καταπληκτικά!

Το μαγειρεύουν στο τηγάνι, ακόμη, σε χαμηλή φωτιά, όπως παλιά στην γκαζιέρα , που οι νέοι μας δεν την έφτασαν. Εγώ θυμάμαι τη Σμυρνιά γιαγιά μου, που όταν βούλωνε το μπεκ, της γκαζιέρας, που περνάει το πετρέλαιο, έπαιρνε την βελόνα,  για να το

« ξεφτιλίσει» όπως έλεγε, δηλαδή να βγάλει τις βρωμιές. Η βελόνα ήταν  ένα λεπτό έλασμα το οποίο είχε κάθετα στην  στην άκρη του, σαν Γ, μια πολύ λεπτή βελόνα, για να χωράει στο μπεκ.

Θα χαρούμε να δούμε τη γνώμη και τα σχόλιά σας.