Το σοφικό Ικαρίας και η ιστορία του

gaziera-kirias-katerinas

Η γκαζιερα της Κας Κατερίνας. Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.

Η φίλη μου Κατερίνα μας εξηγεί την ετυμολογία της λέξης “ σοφικό”.  Η ιστορία που διηγείται είναι αληθινή, επιμένει . Πώς να χαλάσουμε χατίρι στην Κατερίνα; Και… φυσικά, συνέβη στην Ικαρία.

Μια φορά, λέει, μια Καριώτισσα δεν είχε τίποτα να μαγειρέψει. Βγαίνει λοιπόν στο περιβόλι της και μαζεύει ό,τι απέμεινε: δυο τρία κολοκυθάκια, μερικές πιπεριές, μελιτζάνα, κρεμμύδι κ.λ.π. Τα έριξε στο τηγάνι όλα μαζί, με το λάδι και τα σκέπασε. Τότε μαγειρεύανε έξω, στα ξύλα, ή στην γκαζιέρα, με το τηγάνι. Έφτιαξε ένα φαΐ τόσο ωραίο που δεν το περίμενε.

Το απόγευμα, που γύρισε ο άντρας της, του λέει : Άντρα μου έφτιαξα ένα φαγητό, που το ευχαριστήθηκα .

– Εμένα μάφηκες ;

– Σό ΄φικα, σό΄φικα. ( σου αφήκα ) .

Το διηγήθηκε λοιπόν με καμάρι και στις άλλες νοικοκυρές, που το έφτιαξαν και διαδόθηκε σαν σοφικό από το “ σό΄φικα” , που απάντησε η πρώτη στον άντρα της.

Ο άντρας της Κατερίνας λέει: Αυτό το φαΐ πρέπει να το λένε φιλοσοφικό. Με τόσο λίγα υλικά μπόρεσαν να πετύχουν ένα τέτοιο γευστικό πιάτο.

Άσχετα με την ετυμολογία, η Κατερίνα το μαγειρεύει καταπληκτικά!

Το μαγειρεύουν στο τηγάνι, ακόμη, σε χαμηλή φωτιά, όπως παλιά στην γκαζιέρα , που οι νέοι μας δεν την έφτασαν. Εγώ θυμάμαι τη Σμυρνιά γιαγιά μου, που όταν βούλωνε το μπεκ, της γκαζιέρας, που περνάει το πετρέλαιο, έπαιρνε την βελόνα,  για να το

« ξεφτιλίσει» όπως έλεγε, δηλαδή να βγάλει τις βρωμιές. Η βελόνα ήταν  ένα λεπτό έλασμα το οποίο είχε κάθετα στην  στην άκρη του, σαν Γ, μια πολύ λεπτή βελόνα, για να χωράει στο μπεκ.

Τελευταία ενημέρωση στις .

Θα χαρούμε να δούμε τη γνώμη και τα σχόλιά σας.

Close
myTaste.gr